Advertising: Floating Ads

Door RedHat op vrijdag 16 april 2010 15:22 - Reacties (24)
Categorie: -, Views: 3.207

Vandaag zal mijn eerste tweakblogpost (mooi woord) het levenslicht zien. Waar gaan we het over hebben? Over Floating Ads en andere advertising perikelen.

Het wereldwijde web evolueert. Het is bijna niet meer weg te denken uit onze hedendaagse leventjes. Met miljoenen internet aansluitingen in Nederland is internet booming business geworden. Alles wat veel views en/of kijkers oplevert is een potentieel doelwit om te adverteren.

In de jaren 90 toen internet wereldwijd bekend werd zijn adverteerders begonnen met adverteren op websites. Het begon eigenlijk met de hyperlinks of kleine teksten op een zorgvuldige plaats op de website. Vaak was het overduidelijk dat het om reclame ging.

Nu zo'n 20 jaar later is alles anders. Logisch ook, technieken zijn veranderd en er is meer mogelijk. Nu reclame op websites gemeengoed zijn geworden blokkeren wie die zelf onbewust uit ons geheugen. Het valt de gemiddelde gebruiker geen eens op dat er advertenties in beeld staan. Mooie nette logo's, een bannertje verwerkt in de lay-out, dit alles filteren we. We richten ons op de informatie die wij nodig hebben.

Als reactie op de doeltreffendheid van advertenties heeft de reclamewereld een oplossing gevonden. Foutieve informatie of misleidende informatie is niet meer weg te denken uit onze digitale samenleving. Je PC is kapot en moet gemaakt worden. Dit is echter niet gratis. Iedereen kent ze wel, die advertenties. Ieder weldenkend mens veracht ze. Behalve twee groepen in onze digitale samenleving. Ik ga ze hier uitlichten.
  • De advertentie uitgevers
  • De advertentie plaatsers
Allereerst pakken we de uitgevers die advertenties distributeren aan websites die ze plaatsen voor een geldbedrag of sponsoring. Deze bedrijven moeten hun advertenties aan de man brengen. Hoe opvallender hoe beter. Of eigenlijk niet. Alles draait hier om 'algemene acceptatie'. Deze bedrijven zullen alles toestaan binnen de grenzen van de 'algemene acceptatie' en zullen dit begrip proberen zo ver mogelijk op te rekken. Reclamebureaus zullen dus naarmate de grens opschuift grotere, opvallender en kleurrijkere advertenties maken. Zolang het in onze algemene acceptatie past wordt dit uitgerold. Deze distributeurs verspreiden ze voor de hoofdprijs. Men betaald aan dat soort bedrijven om reclame zichtbaar te maken en site eigenaars krijgen daar een geringe vergoeding voor. Mooi businessmodel dus! Als soort 'holder' en tussenpersoon flink geld cashen. Dat is waar het om draait.

De andere partij is de websitebeheerder die zijn website leent om daar advertenties op te zetten voor een gering bedrag. Dit alles om uit de kosten te komen voor o.a. hardware, software en dataverkeer. Deze partij is ťťn van de belangrijkste schakels in het advertentiegebeuren (er is nog een partij; de eindgebruiker maar daar ga ik later verder op in). Deze bedrijven of personen bepalen wat er op hun site komt en hoe de advertenties zich uitten. Maar hier komt het; Als de algemene acceptatie bepaalde uitingen als algemeen geaccepteerd beschouwen is het bijzonder moeilijk om je rug recht te houden en te zeggen; deze uitingen wil ik niet. De bedrijven die advertenties uitgeven doen liever niet aan maatwerk (bepaalde advertenties wel of niet tonen op site x of y) want dat kost tijd. Tijd is geld bij deze snelle jongens. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die het wel 'netjes' doen, maar vaak blijkt dat alleen grote spelers invloed kunnen uitoefenen op advertentiebeleid (VNU bijvoorbeeld).

Omdat bepaalde uitingen steeds meer geaccepteerd worden zul je ze steeds vaker tegenkomen. Het meest ergerlijke komt voorbij waar 'Floating Ads' toch echt wel de kroon spant. Je zou zeggen dat een websitebeheerder zijn content als hoofdzaak van zijn activiteiten zal bestempelen; maar niets is minder waar! Tegenwoordig is reclame de core business van deze bedrijven; zelfs Tweakers.net doet hier aan mee! Je staat toe reclame over je content heen te plaatsen. Dit is als een kraslotkrant: een krant waar je de reclame met een stuiver weg moet krassen om de content te kunnen lezen. Buitengewoon ongewenst maar wel algemeen geaccepteerd.

De belangrijkste groep is de eindgebruiker; die bepaald het advertentiebeleid. Als de eindgebruiker weg blijft zullen de advertentieinkomsten dalen. Als de eindgebruiker in opstand komt zijn de voordelen verwaarloosbaar. Als de makke lammetjes boze wolven worden, dan kun je verandering afdwingen bij bovenstaande groepen. Zolang wij alles accepteren zullen de reclameuitingen agressiever worden. De adverteerders zullen er alles aan doen om hķn advertentie opvallender te maken en de webbeheerders staan met de rug tegen de muur als alleen hun visie afwijkt van de rest. Als de rest deze uitingen accepteert, je de enige bent die opstaat en zegt hier moet het stoppen zul je het onderspit delven.

Laat mijn mening duidelijk zijn; floating ads zijn uit den boze. Websitebeheerders die dit toestaan hebben hun core business verplaatst. Websitebeheerders die dit toestaan dragen er aan bij dat advertenties agressiever en hardnekkiger worden. De schakel in dit verhaal zijn de websitebeheerders en de eindgebruikers. Die kunnen dit een halt toeroepen. Maar dit gebeurd niet.

Als makke lammetjes houden wij onze monden, blijven wij websites bezoeken die hun eigen content niet serieus nemen. Mensen gebruiken steeds vaker adblockers om van deze nodeloos irritante verschijningen af te zijn; maar hiermee wordt het probleem niet opgelost. Sterker nog; het bevorderd de mutatie van uitingen omdat de advertentieinkomsten teruglopen.

Ik hoop dat jullie plezier hebben gehad aan het lezen van mijn blog. Misschien zal ik later nog eens een blog schrijven :)

Reacties


Door Tweakers user 53RV1, vrijdag 16 april 2010 15:24

teakblogpost mooi woord ja, wat betekend het eigenlijk?

Door Tweakers user RedHat, vrijdag 16 april 2010 15:27

Ik type op de laptop en als ik iets dat touchpadje aanraak dan gaat het mis. Zal even wat dingen aanpassen :)

Door Tweakers user himlims_, vrijdag 16 april 2010 15:28

tip voor de volgende keer; gooi d'r wat plaatjes tussendoor, dat breekt de tekst beetje op

verder leuk schrijven!

Door Tweakers user kipusoep, vrijdag 16 april 2010 15:31

Inderdaad, als ik zo'n lap tekst zie zonder ook maar een plaatje, haak ik al af... :/

Door Tweakers user Battle Bunny, vrijdag 16 april 2010 15:31

Ben het helemaal met je eens. Tweakers.net was altijd "braaf" met advertenties: twee regels tekst, hooguit een klein plaatje. Nu heb je continue een bewegende balk van Visual Studio (kost ook lekker veel dataverkeer?) en zo'n pop-over. Erg moeilijk om dan niet naar dat groene (disabled, dus) Adblock-Plus icoontje te grijpen en die meuk uit te zetten.

Ik snap best dat je geld wilt verdienen, en dat gun ik iedere website beheerder, maar als dat ten koste gaat van de leesbaarheid en gebruikersvriendelijkheid ben je verkeerd bezig. Zeker als het zo'n kleine stap is voor de gebruiker (=klant) om dit uit te zetten... Helaas voor de website zijn dan meteen -alle- ads weg...

Door Tweakers user RedHat, vrijdag 16 april 2010 15:32

Zijn gewoon netjes opgedeeld in alinea's hoor.

Door Tweakers user CodeCaster, vrijdag 16 april 2010 15:33

Door 53RV1, vrijdag 16 april 2010 15:24
teakblogpost mooi woord ja, wat betekend het eigenlijk?
Zeiken over spelling en zelf niet eens de grammatica beheersen :')

Door Tweakers user 53RV1, vrijdag 16 april 2010 15:34

Een teakblogpost bestaat, check google. Verder ben ik het eens met je stuk over advertenties. Als ik binnen 4sec dat kruisje niet gevonden krijg ben ik weg. Wat ook vervelend is de reclames met geluid. Sowieso moeten een hoop websites blij zijn dat ze bezocht worden, jaag ze dan niet meteen weg.

Gelukkig is het bijna weekend ofniet CodeCaster..... :O

[Reactie gewijzigd op vrijdag 16 april 2010 15:37]


Door Tweakers user RedHat, vrijdag 16 april 2010 15:38

Ik vatte het nier negatief op hoor. Heb door je post 2 spelfouten eruit gehaald ;)

Door Tweakers user H!GHGuY, vrijdag 16 april 2010 15:50

Mooie intro. Ik kon maar 1 dt fout opmerken (die ondertussen waarschijnlijk al weg is), dus je haalt het niveau behoorlijk omhoog!
Keep it up.

Door Tweakers user EvilWhiteDragon, vrijdag 16 april 2010 16:04

Als gebruikers niet willen betalen en normale advertenties niet meer "zien" hoe maakt we website beheerder dan geld? Dat is het probleem. Als er op "gewone" ads niet/ te weinig geklikt wordt en er geen abbo's op wat voor manier verkocht kunnen worden, danmoet de websitebeheerder wel wat.

Door Tweakers user ACM, vrijdag 16 april 2010 16:15

Ben het helemaal met je eens. Tweakers.net was altijd "braaf" met advertenties: twee regels tekst, hooguit een klein plaatje. Nu heb je continue een bewegende balk van Visual Studio (kost ook lekker veel dataverkeer?) en zo'n pop-over. Erg moeilijk om dan niet naar dat groene (disabled, dus) Adblock-Plus icoontje te grijpen en die meuk uit te zetten.
Mooie foutieve voorstelling van zaken. Ik neem aan dat je het over het programming-forum hebt? Want op 'tweakers.net' hebben we al jaren allerlei vormen van flash-enabled adverteren. Alleen op het forum niet zoveel, wat overigens niet per se komt omdat we het niet willen, maar omdat adverteerders forums niet zo interessant vinden. En wat je dan wel aan standaard flash-uitingen kunt krijgen zie je bij Fok's forum en diverse andere sites terugkomen.
Overigens ben ik benieuwd wat jij 'pop-over' noemt? Want er hoort - behalve die balk dus - vziw niks anders bij die advertentie. Dus als dat wel gebeurt zijn we uiteraard benieuwd naar wat er mis gaat :)
Als laatste; doordat ie (zo vaak) terugkeert heb je het 'voordeel' dat die banner in je cache zit, dus kwa dataverkeer maakt het weinig uit of je 'm een keer of heel veel keer krijgt.

Overigens hanteren we de hier genoemde floating ads al jaren, dat is niet iets van de laatste paar maanden ofzo. Maar het is inderdaad waar dat een en ander een glijdend verloop heeft, waarbij de kleine advertenties vaak plaats maken voor de net iets grotere of net iets meer naar de content toe geplaatst worden. En waar enkele uitingen langzaam uitgroeien tot meerdere uitingen.
Wel denk ik dat we hier op tweakers.net, ondanks alle klachten en opmerkingen daarover, nog altijd veel terughoudender zijn dan concurrende sites, zeker in de VS. Zo'n statement wordt natuurlijk wel lastiger houdbaar als onze salesmensen af en toe meerdere campagnes tegelijk verkopen :)

De economische crisis van de afgelopen tijd maakt het er niet beter op. Het aantal adverteerders loopt dan doorgaans fors terug, waardoor je dus nog minder makkelijk nee kan verkopen :/

Door Tweakers user DarkKnight, vrijdag 16 april 2010 16:31

Geen idee wat voor laptop je hebt, maar normaalgesproken doet Fn + F9 wonderen voor het betere typwerk (lees: vervelende mousepad gaat uit :)).

@Blogpost: Tja, ik vrees dat het adverteren op het internet, hetzelfde ondergaat als in de echte wereld. Steeds aggressiever, steeds meer de limiet opzoeken/overschrijden, totdat er te ver wordt gegaan en er een boete wordt uitgedeeld door ReclameCodeCommissie.
Bestaat zoiets eigenlijk ook voor e-advertenties, want ik heb er nog nooit iets over gelezen.

Ik moet zelf bekennen dat ik best lang met AdBlock Plus aan heb rondgesurfd omdat er te veel troep was, maar de laatste tijd staat AdBlock uit en valt het me toch mee met de ads, misschien ben ik al te ver geindoctrineerd en zie de ads niet eens meer bewust.
We zullen zien waar de evolutie ons brengt, maar dat de ads steeds een stap verder gaan, staat denk ik buiten kijf. Het is alleen de vraag hoe snel de verandering zal plaatsvinden.

ps. Mijn kudos voor het produceren van een grammaticaal nette blogpost. Dit is zeker een zeldzaam goed in het wereldwijdeweb.

Door Tweakers user JW1, vrijdag 16 april 2010 16:36

(pop-up) advertenties die vriussen (al dan niet met opzet) bevatten vindt ik anders ook niet okť. Dan kan je de website nog zoveel vertrouwen.

Door Tweakers user RedHat, vrijdag 16 april 2010 16:39

In de toekomst zal ik misschien nog wel wat meer serieuze tweakblogposts maken (Als hier animo voor is). Ik vond dit persoonlijk een mooi onderwerp en actueel en heeft ook nog eens aansluiting op de doelgroep van t.net :)

Overigens heb ik een Dell Studio 15 en dacht dat FN + F1 touchpad uitschakeld, maar dat doet het niet.

En even als toevoeging op ACM

@ACM: Tweakers.net vind ik nog best vooruitstrevend; als ik FOK! erbij pak vliegen de floating ads om je oren. Op T.net is dit soms en vaak eenmalig; maar dat wil niet zeggen dat ik het dan wel goed vind. Ik vind floating ads altijd uit den boze. Het is alleen zo dat (en helemaal ten tijde van crisis) je idd geen nee kan verkopen. Dit kan alleen als het massaal is (en het aanbod van advertenties groter wordt dan de vraag; dat is nu net andersom). Zolang dat niet is zal het een collectief nee moeten worden (wat eigenlijk niet haalbaar is) en zo houd je de macht bij diegene waar de macht eigenlijk niet hoort of moet liggen.

De werkelijke macht ligt imho nog steeds bij de eindgebruiker; als die boycot worden een aantal partijen in verlegenheid gebracht. Alleen moet je dan geen AdBlocker gebruiken omdat dit ervoor zorgt dat de uitingen nog agressiever worden. Dit blijft een gecompliceerde zaak (En ik heb het zoveel mogelijk 'in een notendop' geprobeerd te houden maar ik zou een paar MB vol kunnen schrijven bij wijze van).

[Reactie gewijzigd op vrijdag 16 april 2010 16:52]


Door Tweakers user Battle Bunny, vrijdag 16 april 2010 16:53

ACM:
Mooie foutieve voorstelling van zaken. Ik neem aan dat je het over het programming-forum hebt? Want op 'tweakers.net' hebben we al jaren allerlei vormen van flash-enabled adverteren.
Neen, had het over de FP. Er waren inderdaad wel flashjes, maar nu heb je ze boven, naast en tussen de content. Je moet toegeven dat het er meer zijn geworden, welke stuk voor stuk ook meer aanwezig zijn (d.m.v. animaties e.d.)
Overigens ben ik benieuwd wat jij 'pop-over' noemt?
Ik klikte een nieuws artikel aan en toen kwam er een banner (van Vodafone, denk ik) over heen, met twee vuisten door de tekst en allerlei geflits en gebonk. Die _MOET_ je eerst wegklikken, waarbij ze natuurlijk de "sluiten" knop ook ergens verstopt hebben.

Door Tweakers user RedHat, vrijdag 16 april 2010 16:55

Die van Vodafone ben ik ook tegengekomen; het was niet te doen om hem weg te klikken inderdaad.

Door Tweakers user ACM, vrijdag 16 april 2010 17:19

RedHat:
Zolang dat niet is zal het een collectief nee moeten worden (wat eigenlijk niet haalbaar is) en zo houd je de macht bij diegene waar de macht eigenlijk niet hoort of moet liggen.
Dat is zeker zo. Nadeel is nog altijd dat dat de partijen zijn waar het grote geld ligt, terwijl de eindgebruikers pas macht hebben als ze met zijn allen samenwerken.
Ik begrijp wel wat je bedoeld, maar het is mogelijk een gevecht tegen de bierkaai, vooral omdat een groot deel van die machtige eindgebruikers een hele sterke "don't care"-houding aanhouden.

Battle Bunny:
Neen, had het over de FP. Er waren inderdaad wel flashjes, maar nu heb je ze boven, naast en tussen de content. Je moet toegeven dat het er meer zijn geworden, welke stuk voor stuk ook meer aanwezig zijn (d.m.v. animaties e.d.)
Dan heb je het domweg mis. Ik werk nu ondertussen 8 jaar als programmeur voor Tweakers.net en kan me gewoon geen periode herinneren dat we geen flashadvertenties hadden. Met dus uitzondering van het forum.

Wel heb is het zo dat de "standaard" 468-banner bovenaan de pagina ondertussen niet of nauwelijks meer voorkomt en vervangen is door een 726-banner. De 'rectangle' (of een maat die wij niet hebben, de 'wide skyscraper') heeft de 'skyscraper' vervangen en de 726-topbanner is zelfs alweer regelmatig niet goed genoeg meer en een nog grotere topbanner wordt vereist (zoals die visual studio banner).

Die vodafone-advertentie heeft overigens zijn sluitknop linksboven. Het is inderdaad nogal hinderlijk dat daar geen vaste plek voor is, sommigen hebben hem links anderen rechts, sommigen boven, anderen onder, sommigen vlakbij de uiting, anderen een heel eind er vandaan... Ik weet eigenlijk niet of dat onderdeel is van onze eigen screening, maar als het echt niet te sluiten is dan wordt ie sowieso niet toegelaten.

[Reactie gewijzigd op vrijdag 16 april 2010 17:19]


Door Tweakers user Battle Bunny, vrijdag 16 april 2010 22:07

Misschien zijn er altijd al flash banners geweest, maar minder dan nu het geval is. En je geeft zelf aan dat ze groter geworden zijn en dus meer opvallen.

Het feit dat die Vodofone ad zijn sluitknop LINKS boven heeft, terwijl ik altijd braaf naar rechtsboven ga met de muis wil ook al genoeg zeggen. Sterker nog: in mijn ogen ga je gewoon te ver. Mijn eerste reactie was "ok, that's it, ABP weer aan" maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. Ik verwacht dat als er meer van dit soort ads komen, meer mensen hun adblocker aan zetten en je netto dus minder ads toont.

(En ja, het betaald jullie salaris, anders kom je maar niet, je kunt gebanned worden, etc, I know.)

Door Tweakers user crisp, vrijdag 16 april 2010 23:30

Sommige uitingen op Tweakers.net gaan mij, en waarschijnlijk mijn collega's ook - maar voor hen kan ik niet spreken - ook te ver. De Vodafone overlay is daar wel een goed voorbeeld van met het sluitknopje (expres?) aan de 'verkeerde' kant. Maar nu trekt dat ding bij mij al zoveel CPU dat mijn hele browser al niet meer reageert totdat de animatie voorbij is en hij zichzelf sluit... :X

Ook de wel heel erg aanwezige Visual Studio banner in de devschuur (dat ding draait daar bijna 100%) begint me al dusdanig te irriteren dat ik overweeg om op het forum de banners uit te gaan zetten. Dat moet gewoon niet te lang gaan duren want je 'pest' daar uiteindelijk toch vooral de regulars mee.

Ik onderschrijf dus het sentiment van deze blogpost; advertising (letterlijk) boven je content zetten zou je eigenlijk niet moeten willen. Het wachten is nu alleen nog op de interstitials (complete advertentie-pagina's die getoont worden voordat je ueberhaupt de echte pagina die je opgevraagd had te zien krijgt)...

Feit is en blijft echter wel dat er toch ook geld in het laatje moet komen. Ook ik heb een gezin te onderhouden en kan dat gelukkig doen door (ook) leuke dingen te maken voor onze bezoekers. Ik ben en blijf echter zelf ook kritisch en laat dat ook regelmatig merken op de werkvloer naar mijn meerderen. Het is duidelijk dat vanuit (korte termijn) winst-drang er toch elke keer een zekere grens wordt opgezocht (en soms overschreden imo). Ik denk dat het daarom alleen al heel belangrijk is om kritisch te blijven en dat ook te laten horen, en dat geldt ook (en misschien wel juist) voor onze bezoekers. Als mensen gaan denken dat het toch geen zin meer heeft om te klagen dan kan je er zeker van zijn dat dat weer een aanleiding is om de grenzen nog een stukje verder op te rekken.

Het 'gematigde' advertentiebeleid van Tweakers.net is in mijn ogen al een stuk minder gematigd dan een aantal jaar geleden. Wellicht kan je het in vergelijking met een hoop andere sites nog wel 'gematigd' noemen, maar ik vraag me dan af waarom we nu wel dingen accepteren die we een paar jaar geleden eigenlijk niet acceptabel vonden en weigerden. Dat is dus al een teken dat er sprake is van een 'glijdende schaal' (en dus niet alleen op Tweakers.net maar op het gehele internet).

Is dit nu iets dat we met z'n allen gewoon accepteren blijkbaar? Is dit noodzakelijk om websites zoals de onze gratis toegankelijk te houden? In hoeverre speelt adblocking mee in deze kat-muis race en is het zo dat de 'goeden' onder de 'slechten' moeten lijden (omdat er meer geblocked wordt neemt de intensiteit toe omdat anders het effect voor de adverteerder afneemt - een ruwe schatting mijnerzijds is dat minstens 20% van onze bezoekers banners blokkeert)? Is advertising op de lange termijn nog wel een solide businessmodel? Wat zijn de alternatieven, en willen we dat eigenlijk wel?

Een hoop vragen, en ik denk dat alleen de toekomst uiteindelijk zal leren waar het heen gaat. Op dit moment zijn er echter wel een aantal zaken waar rekening mee gehouden kan worden:

- adverteerders zouden eens minder voor de 'brand recognizition by irritation'-factor moeten gaan en creatiever worden, zeker op een website als de onze met toch een iets slimmer publiek dan sommige andere sites werkt dat eerste toch meestal averechts. Persoonlijk heb ik liever een background-takeover (zoals laatst voor Electronic Arts) dan een floating ad of een mega-header van 1056x240 pixels.
- content publishers (VNU in ons geval) moeten kritisch(er) zijn en blijven mbt het goedkeuren van bepaalde uitingen, waarbij ook gekeken moeten worden naar de mogelijk negatieve effecten op de langere termijn mbt (met name) de vaste community. Wellicht kan je die laatste groep beter wat meer ontzien qua bannering.
- er moet meer 'awareness' gekweekt worden bij bezoekers dat gratis toegankelijkheid en gebruik van diensten toch een prijs heeft, en dat banners blocken toch echt niet hetzelfde is als wegzappen op de TV (een sluitknopje aanklikken of een stukje verder doorscrollen is een betere vergelijking met wegzappen in die zin dat er door de gebruiker een handeling verricht moet worden om reclame te ontlopen).

Kortom: over de hele linie zullen mensen kritisch moeten zijn en blijven om het internet 'leefbaar' te houden en niet te laten vervallen tot een commercieel advertentieplatform waar soms nog wel eens wat leuks of nuttigs te vinden is. Wellicht is het helemaal niet zo'n slecht idee als er eens een soort van reclame-code commissie komt specifiek voor online advertenties; naar mijn idee slokken advertenties op veel sites onevenredig veel bandbreedte, CPU en screen-estate op, en zijn ze daarnaast soms ook behoorlijk dubieus qua inhoud.

My €0.02 (en bijna 5KB) :P

[Reactie gewijzigd op vrijdag 16 april 2010 23:35]


Door Tweakers user RedHat, zaterdag 17 april 2010 11:19

crisp, allereerst bedankt dat je inhoudelijk bent ingegaan op mijn tweakblogpost. Ik ben ook blij dat ik een punt heb kunnen aansnijden wat toch wel een beetje leeft bij een bepaalde groep (denk vooral de technisch onderlegden, de gewone gebruiker boeit het weinig denk ik). Allereerst wil ik erbij vermelden dat het artikel bedoeld is om een algemeen punt aan te stippen. Ik wou het dan ook algemeen houden en niet op t.net of VNU toespitsen. Het is mij opgevallen dat o.a. t.net zijn advertentiebeleid inderdaad oprekt, maar als ik naar FOK kijk valt het wel mee (Die staan zelfs malicious ads toe (met spyware bijvoorbeeld)). Ook de advertentiemarkt op bijvoorbeeld de televisie veranderd. Op RTL4 gebruiken ze al floating ads (een advertentie die onderin beeld staat tijdens een programma of film) om maar aan te geven dat niet alleen het www hier last van heeft.
Sommige uitingen op Tweakers.net gaan mij, en waarschijnlijk mijn collega's ook - maar voor hen kan ik niet spreken - ook te ver. De Vodafone overlay is daar wel een goed voorbeeld van met het sluitknopje (expres?) aan de 'verkeerde' kant. Maar nu trekt dat ding bij mij al zoveel CPU dat mijn hele browser al niet meer reageert totdat de animatie voorbij is en hij zichzelf sluit... :X
Dit geeft maar weer aan hoeveel macht de advertentie distributeurs hebben. Als dit niet zo was hadden partijen gezegd dat ze niet zo flauw moeten doen met dat sluitknopje. Maar ook advertenties die een sluitknopje hadden met alsnog een popup heb ik op tweakers.net voorbij zien komen. Die zijn een paar dagen blijven staan en werden daarna ivm beleid weggehaald.
Ik onderschrijf dus het sentiment van deze blogpost; advertising (letterlijk) boven je content zetten zou je eigenlijk niet moeten willen. Het wachten is nu alleen nog op de interstitials (complete advertentie-pagina's die getoont worden voordat je ueberhaupt de echte pagina die je opgevraagd had te zien krijgt)...
Er zijn al sites die hiermee werken. Het erge is dat het geen vervanging is, maar een aanvulling op. Je krijgt nadat je dat scherm hebt weggeklikt nog steeds een pagina vol met advertenties (dat vind ik op zich niet erg zolang ze in de vormgeving van de site wegvallen) maar als je dan ook nog 3 advertenties weg moet klikken die over je scherm schieten dan heb ik het wel gehad.
Is dit nu iets dat we met z'n allen gewoon accepteren blijkbaar? Is dit noodzakelijk om websites zoals de onze gratis toegankelijk te houden? In hoeverre speelt adblocking mee in deze kat-muis race en is het zo dat de 'goeden' onder de 'slechten' moeten lijden (omdat er meer geblocked wordt neemt de intensiteit toe omdat anders het effect voor de adverteerder afneemt - een ruwe schatting mijnerzijds is dat minstens 20% van onze bezoekers banners blokkeert)? Is advertising op de lange termijn nog wel een solide businessmodel? Wat zijn de alternatieven, en willen we dat eigenlijk wel?
Advertising had een solide businessmodel kunnen blijven op het web. Dat dit minder zal worden is denk ik een feit. Dit komt alleen doordat mensen advertenties als hinderlijk beschouwen of gaan beschouwen omdat ze zich op een bijzonder irritante manier uiten. Adblockers zijn alleen maar een gevolg; als niemand er last van heeft bedenkt ook niemand iets om het op te lossen. Adblockers zijn dan ook korte termijn oplossingen. Omdat de inkomsten teruglopen zullen adverteerders nog meer willen opvallen om de inkomsten weer op te hogen. Mensen die ads blokkeren dragen dus alleen maar bij aan bovenstaand probleem.

Het is nog steeds een zaak van vraag en aanbod. Als een advertentieuitgever voor een miljard aan views kan aanbieden maar de vraag van beheerders zijn 10 miljard views dan heb je dus beheerders die gezamelijk meer dan 9 miljard views faciliteren nodig om een punt te maken. Gebeurt dit niet gaat de advertentie naar iemand anders en de enige die daar de dupe van wordt is diegene die het juiste doet (het weigeren van bepaalde uitingen).

Omdat deze markt zo groot is en de vraag echt vele malen groter is dan het aanbod kun je geen nee zeggen (Buiten de hele grote spelers, maar dat is ook in mindere mate. VNU kan bijvoorbeeld wel eens nee zeggen maar doen ze dit te vaak of er ontstaat een conflict gaan de advertenties (+ de vergoeding daarvoor) gewoon ergens anders naartoe).

[Reactie gewijzigd op zaterdag 17 april 2010 11:23]


Door Tweakers user bartware, zaterdag 17 april 2010 14:19

Wat ik me altijd afvraag: wordt er per click betaald, of per view?
Niemand zal irritante ads clicken denk ik.

Maar je kunt me ook niet verplichten de ad te bekijken. Als ik het weekkrantje van de mat pak kan ik zonder naar de ads te kijken, toch gewoon de artikelen lezen.
De adverteerder betaalt voor de oplage = aantal vermoedde views.

Als ik een programma wil kijken komt er reclame voor, tijdens en na, maar niemand dwingt mij deze te kijken. Ik kan weglopen, de uitzending opnemen en de reclame skippen, al dan niet geautomatiseerd.
De adverteerder betaalt aan de hand van verwachtte views = kijkcijfers.

Hierin lijken de marketeers op internet nu te willen afwijken door je te dwingen de ad te bekijken. Irritatie tot gevolg. Helemaal als die ad zich niet beperkt tot alleen een plaatje/tekst.

Als adblock zorgt dat de ad wel wordt gedownload (=view die geregistreerd wordt) maar ik bekijk hem niet (adblock verbergt hem, vrije keuze van de lezer om ad te skippen) dan lijkt het op de normale reclame uitingen in de media.
Of de ad door mijn browser daadwerkelijk getoond wordt maakt voor de site en de adverteerder niet uit, het is een view. Er zijn dus geen gevolgen.

Het enige is dat het aantal views precies is vast te stellen, in tegenstelling tot iets vaags als oplage of kijkcijfers. Voordeel voor adverteerder.

De enige die het begrepen heeft is Google. Niet-storende ads. De site-owner kan zelf bepalen waar hij deze plaatst. Omdat ze nog relevant zijn ook, wordt er vaker op geklikt. Adverteerder blij, siteowner blij, google blij, lezer blij.

Door Tweakers user Battle Bunny, woensdag 21 april 2010 00:16

Ik hoop dat iemand dit nog leest: bij deze gaat mijn adblocker weer aan. Ik kreeg net een ING scrollende-blatende-animerende popupof de tekst heen. Na de "WTF" en klik weg zijn er nog TWEE schreeuwende flash banners (1 ING boven aan en 1 Vodafone). De banners zijn aan het vechten om mijn aandacht, terwijl ik alleen even een paar regels tekst wil lezen.

Zoals ik al eerder zei: ik weet dat banners jullie inkomstenbron zijn, maar dit is gewoon niet meer leesbaar voor mij.Dus, helaas, alle banners uit.

Door Tweakers user RedHat, maandag 24 mei 2010 19:32

Battle Bunny schreef op woensdag 21 april 2010 @ 00:16:
Ik hoop dat iemand dit nog leest: bij deze gaat mijn adblocker weer aan. Ik kreeg net een ING scrollende-blatende-animerende popupof de tekst heen. Na de "WTF" en klik weg zijn er nog TWEE schreeuwende flash banners (1 ING boven aan en 1 Vodafone). De banners zijn aan het vechten om mijn aandacht, terwijl ik alleen even een paar regels tekst wil lezen.

Zoals ik al eerder zei: ik weet dat banners jullie inkomstenbron zijn, maar dit is gewoon niet meer leesbaar voor mij.Dus, helaas, alle banners uit.
Sorry dat ik zo laat reageer (Heb na mijn BLOGpost nog 2x in het ziekenhuis gelegen, beenoperatie en daarna nog een keer een heupprothese).

Dit is wel (zoals hierboven beschreven) een reactie; het is een oplossing op kleine schaal maar hierdoor zullen de manieren waarop advertenties en de uitingen agressiever worden. Ad Blockers zijn eigenlijk geen optie.

Reageren is niet meer mogelijk